Nordre Aas
Gård

 

Aktiviteter 
Hjemmeside etablert 1. mars 2011.

Mulighetene - hva har vi å tilby:

Vi kan tilby helgeavlastning 1 gang pr. måned, avlastning en dag eller ettermiddag annenhver uke, og arbeidstrening.

Vi er en aktiv famile. Ved avlastning er det derfor naturlig å delta sammen med familien. Stell av dyr, vedproduksjon og annet forefallent arbeid på gården. Det er også mulighet til arbeid som småreparasjoner, snekring og lignende i det rommet vi kan holde varmt i fjøset. Familien er ofte på tur i skog og mark.

Her lister vi opp konkrete aktiviteter som kan være aktuelle i de respektive årstider:

Vinter:

   Ski
   Spark
   Ake
   Skøyter
   Bålbrenning
   Mat på bål

Vår:

   Setting av poteter
   Såing og planting av blomster
   Planting av skog
   Dyr på beite

Sommer:

   Bærplukking
   Safting og sylting
   Bading
   Fiske
   Ro båt

Høst:

   Bålbrenning
   Mat på bål
   Jakt
   Plukking av epler, poteter og grønnsaker
   
Gjøre klart for vinteren - hjelpe til med å få blomster og lignende i hus, raking av løv osv

Hele året:

   Matlaging
   Baking
   Gå- og sykkelturer
   Stell og foring av dyr
   Forefallent arbeid på gården tilpasset hva den enkelte bruker kan være med på

Og her kan du lese om hvordan et "skoleår" arter seg hos oss:

Dagen hos oss starter alltid med en prat på kjøkkenet. Gjerne litt drikke og planlegging av dagens aktiviteter. Kuene har en sentral rolle her på gården og disse jobber vi med stort sett hver gang.

De fores med rundballer, disse blir hentet med traktor og satt på plass med traktor. Men først må vi skjære av plast og ta av nett. Høygaffel bruker vi til og riste opp for som ligger ved forhekken. Når kalvene kommer blir det ekstra mye stell. Se på de nyfødte kalvene. Vi passer på at de har vann, for, kraftfor og kalvene vil gjerne ha kos.

Gjerder og slikt må være i orden , så det blir noe jobbing med det vår og høst.

Småfuglene får også mat i vinterhalvåret

Harehundene og kattene får også mye oppmerksomhet. De lærer om stell og omsorg for dyr. Hvordan man forholder seg til dyr, om forskjellige dyr osv.

Vi lager mat og baker ofte. Baker brød, rundstykker, scones, knekkebrød, vaffel, sukkerbrød, eplekake, boller. Lagd pizza og pølselapskaus og grønnsakssuppe,

De lærer måling og veiing. Hva de forskjellige tinga blir lagd av. Renslighet vaske hender, ta på forkle vi har faste rutiner på det.

Noen av råvarene henter vi fra egen kjøkkenhage, frukttrær eller bærbusker. Kan nevne poteter, purre, selleri, epler, bringebær rips og solbær. Lærer og bruke råvarer og hvor de kommer fra.

Noen ganger setter vi oss ved kjøkkenbordet og spiller kort eller yatzy. Været styrer noe av det vi gjør, da er det greit og ha slike aktiviteter. De har også kastet på ringspill, spilt fotball for å nevne noe.

Vi har sykkel de kan bruke og rullestol kjøring er populært.

Har mange blomster både inne og ute. Vi sår frø, setter avleggere, planter blomsterløker . Sådd karse til påske som de fikk med hjem. Følge med på hvordan det vokser, vanne og stelle planter

Vi raker løv om høsten og raker plen om våren. Ellers ordner vi i hagen det som hører til de forskjellige årstidene. For eksempel beskjæring av trær og blomster, luking, kantklipping osv.

Om høsten lager vi kornbånd . Smaker på og ser på de forskjellige kornsortene.

Turer. Vi går turer i nærområdet. Snakker om trær og blomster og dyr.

Av turer kan vi nevne sparktur, tur til gapahuk ( 2 forskjellige ), harejakt og elgjakt. Vi kjører med bil innover skogsbilveien ser på dyrespor. Og ser ofte på den «hormonforstyrrede tiuren«

Laging av seljefløyte. Aking på jordet med pølse stekt på bål, pinnebrød eller steiking av vaffel på bål. Bruker stort sett nærområdet til turer. Tur for å se på hjortene til naboen, gå nedom elva og kaste steiner for å nevne noe.

Her på skogen går det også dyr som blir slipt på beite i sommerhalvåret. Da kan vi treffe på sauer og kuer. Vi har også hytter inne på skogen her som guttene har vært med til.

Vi har også vært hos naboen som har melke kuer. Der hjelper vi til med å gi kalvene melk fra tåteflaske. Har fått kikket oppi den store melketanken, sett på melkeanlegget, så de guttene vet virkelig hvor melken kommer fra. Der har de også høner , da har vi fått være med å plukket egg ett par ganger.

Søppelsortering. Vi har vært på røysa på Gomsrud og der sortere vi søppel til de forskjellige stasjonene. Og ser på og snakker om hvor forskjellig søppel skal sorteres.

Til jul hentet vi utejuletre i skogen og bakte pepperkaker.

Aktivitetene er varierte og mange. Ofte tilpasser årstidene.

De er flinke til og dele på oppgaver og samarbeide. Men er selvfølgelig ikke like enige hver gang. De er flinke til og spørre om ting, og vi forklarer etter beste evne.

Vi får gode tilbakemeldinger og guttene trives!
 


 


 

 

© Copyright 2010 - Utvikling og design - Kai Henning Ramberg